Terrapene

Terrapene carolina bauri

T. c. bauri skildpadderne lever i det fugtige og varme Florida, hvor temperaturen om vinteren er så høj, at de ikke behøver at dvale.

Bauriskildpadden er smukt dyr med et lille fint sort hoved, hvor der strækker sig en til to gule streger fra de store mørke øjne ud på halsen. Rygskjoldet er højt hvælvet og smallere foran end bagtil, hvor det breder sig ud. Bundfarven på rygskjoldet er mørkegrå eller sort med gule streger, der danner et strålemønster. Strålerne kan variere stærkt i bredde, fra fine og tynde til en så stor bredde, at skildpadden næsten virker marmoreret. Kølen er gul og danner en ubrudt streg her over rygskjoldet. Bugskjoldet er lysere nærmest hornfarvet. Bagbenene har normalt tre kløer. Hannen er som regel større end hunnen, den har en tydelig indadvendt bule i bugskjoldet og en temmelig tyk hale.

Terrapene carolina bauri - han                                                   Terrapene carolina bauri - hun

Nyklækket T.c. bauriunge af forældrene ovenfor                    Samme unge ca. 6 mdr.

Nyklækket bauriunge af samme forældre

T.c. bauriunger opdrættet af Klaus Passon

    I ældre litteratur står der ofte, at Baurierne er nærmest umulige at holde i fangenskab. Det passer heldigvis ikke, men forholdene skal selvfølgelig være i orden og tilpasset denne art.

    Baurierne har brug for et kuperet anlæg med rødder, træstykker eller sten, som de kan kravle op på. Her skal der være god belysning, for Baurierne er udprægede soldyrkere og kan sole sig i timevis på toppen af en rod. De graver sig som regel kun ned om natten. Bundlaget hos mig består af en blanding af spagnum, bark, grus og mos, som dagligt fugtes. Dyrene er kun ude i solrige varme perioder, dog elsker de lun sommerregn.

Jeg fodrer dem som de andre Terrapenearter, dog med flere insekter, for ligesom Ornataerne er de helt vilde med græshopper. Baurier har et lidt anderledes temperament end de andre rolige Terrapenearter. De er ekstremt vagtsomme og først efter flere måneder her og håndfodring med græshopper, turde de blive på deres solplads, når de så mig. Hunnen er ikke den store ingeniør til at grave før æglægningen, den fine dybe kolbeformede rede, de andre arter omhyggeligt graver, har hun ikke tid til. Det bliver til et lille hul på 10 cm, så lægges æggene og dækkes godt til. Færdig med det.

Ungerne er også mere vagtsomme end andre Terrapeneunger. Normalt kan jeg godt lige vise en unge, at her er en regnorm, men det går ikke her, de går i panik. Så jeg rører dem nærmest ikke de første tre fire måneder, men sørger for at der er masser af bænkebidere i bundlaget. De får selvfølgelig også tilbudt mælkebøtteblade og andet foder ligesom de andre unger, men hos mig lever de hovedsageligt af insekter det første halve år.