Terrapene

Terrapene ornata ornata

     T. o. ornata skildpadderne lever på de store prærieområder i det vestlige USA, dvs. i præriestaterne fra Østwyoming i nord, i Westindiana og i Arizona til Texas i syd. De findes i de træløse sandede områder og i blødt kuperede landskaber, hvor der gror græs og lave buske. Men man kan også se dem i skovområder, især i nærheden af floder. I Arizona og New Mexico lever de endda i grænselandet til ørkenområder.

    Der findes også en underart Terrapene ornata luteola i Vesttexas, Arizona, Sonora, New Mexico og i staten Chihuahua i Mexico.

    T. o. ornataerne er de mindste og sarteste æskeskildpadder, men kræver mindst lige så meget plads som de andre arter. Hannerne er fra 9,5 cm til 10,5 cm i skjoldlængde, hunnerne lidt større fra 10 cm til ca. 14 cm. I de østlige områder bliver ornataerne noget mindre. Rygskjoldet er mørkebrunt eller sort og lidt fladt på toppen med en gul midterstribe, hvor fra der breder sig et mønster af gule streger eller stråler. Bugskjoldet har også et mønster af streger.

    Ornataerne trives fint her på Falster på 22. år. Jeg følger et gammelt råd: Lad aldrig en ornata blive kold og våd på samme tid, hold den inde og lad den kun komme ud i absolut godt sommervejr.

Terrapene ornata ornata - han                                       Terrapene ornata ornata - hun                            

T.o. ornata - hun                                                          T.o.ornata - han

T.o.ornata - hun                                                             T.o. ornata - hun

T. o. ornata bugskjold                                                      T.o. ornata ungdyr

Ornata - unger 2012                                     Terrapene ornata ornata - 7 dage 

   Hunnen har gule pletter på forbenene, mens hannens er mere orange. Det ret massive hoved har ofte gule pletter bag øjnene. Som voksne får hannerne et grønligt eller gulligt hoved. Øjenfarven kan variere fra brunt over i det rødlige og er ikke tegn på et bestemt køn.

   Irmi Jasser-Häger skriver, at det eneste sikre kendetegn, når man skal bestemme ornata skildpaddens køn, er den såkaldte ”kopulationsklo”, dvs. den første fremadrettede klo på bagbenene. Denne klo ses først på de udvoksede hanner.

   Flere har sagt, at ornataerne er nogle små hidsigpropper. Det er bestemt ikke min oplevelse, de er helt bedårende og ret selvbevidste. Den grundlæggende forskel på deres temperament og de andre terrapeners er, at de ikke straks smækker skjoldet i, når der er fare på færde. En ornata kan godt finde på at prøve at undvige en uønsket situation ved lige at nappe lidt, men så skal man altså provokere den groft, fx klippe dens negle eller slibe dens næb.