Terrapene

Terrapene carolina major

En stor variation med hensyn til størrelse, form og markeringer er fælles for de nordamerikanske æskeskildpadder, skriver Irmi Jasser-Häger. T. C. major skulle ifølge sit navn repræsentere de største af alle arter med en skjoldlængde på op til 20 cm, men det stemmer kun delvist. T. c. major skildpaddernes udbredelsesområde strækker sig fra Golfkystområderne i Nordvestflorida over Sydalabama indtil området ved Sydlouisiana, og i visse områder findes T. c. major skildpadder i en mindre form.

 

T. c. major er den mest vandlevende af alle de amerikanske æskeskildpadder, de parrer sig i vandet, og i de varme sommermåneder kan man træffe den i oversvømmede enge og skovområder, når det er rigtigt varmt, finder man den i små skyggefulde pytter langs skovkanterne. I den kolde tid trækker skildpadden sig tilbage under træstubbe eller væltede træer.

 Terrapene carolina major - han                                          T.c. major hun

   T.c.major bugskjold                                                            T.c. majorhun, opdrættet af Marietta Foxmar

T.c. majorhun                                                                         T.c. majorhun

  T.c. majorungdyr                                                               T.c. majorhan (ikke min)

  Terrapene carolina major                                                  T.c. majorunge - ca. 20 mdr.

   Kendetegnet for en majorskildpadde er et svagt og udvisket mønster på rygskjoldet, der varierer fra gul til brunorange. Selve skjoldets grundfarve varierer meget fra lys gullig til brun til næsten sort. Hos nogle eksemplarer er der slet ikke et egentligt mønster, men mere uregelmæssige pletter. Rygskjoldet er mere fladt og langstrakt end hos de andre arter, og flader ud bagtil lidt i stil med den bredrandede skildpadde Testudo marginata. Majorens bugskjold er lysebrunt eller nærmest hudfarvet uden mønster. Ældre dyrs hoveder, især hanners, får af og til et hvidligt eller blåligt skær. Hvis man sammenligner T. c. majorens hoved med T. c. carolinaens, er majorens hoved større og mere groft i det (men det må stå for min egen regning). Majorerne har fire tæer på bagbenene.

    Det er forholdsvist let at skelne mellem kønnene, især hvis man står med eksemplarer af begge køn. Hannen har en større hale, som er bredere ved basis og en indadvendt bule i bugskjoldet. I litteraturen kan man tit læse, at hannen har røde øjne, men det er ikke et sikkert kendetegn. Jeg har haft et eksemplar med rødbrune øjne, der lagde æg.

    Majorskildpadderne er rolige og blide dyr, dejlige at omgås og at iagttage, når de ligger og gasser sig i deres vandfade.